O projektu

Digitalna zbirka Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof sadrži:

  • digitaliziranu knjigu „Ubojstvo na Grebengradu“,
  • digitalizirani Novomarofski vjesnik iz 1981.godine,
  • digitalizirane razglednice Novog Marofa i okolnih mjesta,
  • razglednice Ivana Rabuzina,
  • digitalizirane fotografije.

To su izvornici iz fonda Zavičajne zbirke knjižnice.
Projekt digitalizacije započeo je 2003.g. kada su digitalizirane novine i knjiga te neke razglednice i fotografije. Cilj projekta je osiguranje dostupnosti, zaštita građe i pružanje informacija o kulturnom nasljeđu najširoj javnosti.

Najveći dio procesa digitalizacije obavljen je tijekom 2019. i 2020. g. kada je digitalizirano 185 razglednica novomarofskog kraja, 135 razglednica Ivana Rabuzina i preko 500 fotografija. 

Za pohranu i prikaz digitaliziranih razglednica koristi se sustav CROLIST i baza podataka ORACLE u Cloud arhitekturi.

Sustav omogućuje pohranu digitaliziranih razglednica u repozitorij i integraciju s kataložnim podacima u realnom vremenu. Prilikom integracije repozitorija i metapodataka u UNIMARC bibliografskom i normativnom formatu koristi se Modul sustava Crolist „upravljanje izvorima“ (engleski Resource Management).

Kod prikaza na Web sustavu Crolist koristi vlastiti razvijeni OPAC treće generacije „VERO“ što znači da se primjerak digitalizirane građe pohranjen u repozitorij na cloudu odmah preko metapodataka u FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) modelu može pretraživati i pregledavati.

Sami digitalizirani primjerci pohranjeni su u višoj i nižoj rezoluciji kako bi mogli biti prikazivani na različitim mjestima u okviru aplikacije.
Svi postupci digitalizacije koncipirani su tako da ih obavlja sam korisnik (knjižničar), bez usluga specijaliziranih tvrtki.

Cloud sustav, osim što omogućuje da knjižnica ne mora imati vlastiti poslužitelj u svojim prostorijama, osigurava i sigurnosne kopije (Backup) svih podataka integriranog knjižničnog sustava CROLIST.

Digitalizacija razglednica Grafičke zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof

Autorica: Nadica Tuk

Pin It on Pinterest