“Stari Novi Marof” – Facebook stranica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof

Facebook stranica Stari Novi Marof postoji od 2016. i do sad je na njoj objavljeno preko 1400 fotografija, razglednica i dokumenata koji potječu s područja Grada Novog Marofa i bliže okolice.

Svakodnevno se objavljuje barem po jedna fotografija. Pokretač stranice je Nadica Rain, knjižničarka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, koja je za početak počela s objavama fotografija iz Zavičajne zbirke koju je prikupljala 20-ak godina.

Stranica je nakon 2 godine postala projekt Knjižnice, a administrator je i dalje pokretačica. Cilj stranice je evocirati uspomene starijih sugrađana, informirati mlade o povijesti i razvoju našeg grada od najstarijih podataka do danas.

Krajnji rezultat bit će formiranje baze podataka fotografija koje će se objavljivati u budućim publikacijama i izložbama. Stranici prati preko 2 550 ljudi, a sa „sviđa mi seˮ označilo ju je 2500 osoba.

Broj pratitelja je daleko veći jer stranicu prate i stari i mladi, a mladi starijima pokazuju objave jer su informatizirani.
Potraga za zanimljivostima i činjenicama iz starih dana ne prestaje pa se svakodnevno kontaktiraju potencijalni darovatelji starih fotografija koje zovemo „nalazišta“.

Fotografije se mogu poslati porukom administratoru ili osobnim dolaskom u Knjižnicu prilikom kojeg se obavlja skeniranje, a original se vraća vlasnicima. Kroz Knjižnicu svakodnevno prolazi veliki broj građana koji se u osobnom kontaktu informiraju i animiraju o darovanju fotografija na objavu.

Također se obilaze stare obitelji našeg grada za koje se pretpostavlja da bi mogli imati stare zanimljive fotografije.
Povratne informacije o posjećenosti stranice dobivam preko Facebook stranice, preko članova Knjižnice te najveći broj putem osobnih kontakata na ulici.

Do danas su priređene dvije izložbe: Portret i obitelji i Ljudi i događaji, a planira se postav za još desetak tema. Posjeta tim izložbama je impresivna.

Pin It on Pinterest