Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenog, na obljetnicu nadnevka donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama kojim su postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica te svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva. Ovaj dan obilježava se od 2010. godine pa sve do danas.

Dan hrvatskih knjižnica središnje je događanje Mjeseca hrvatske knjige čije je ovogodišnje geslo „Ajmo hrvati se s knjigom!“.

Svake godine dodjeljuje se priznanje za “Knjižnicu godine”, a ovogodišnji dobitnik priznanja je Gradska knjižnica Požega.

Svečanost dodjele ovoga značajnog priznanja organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo i održat će se 11. studenoga 2021. godine u 13 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz izravan prijenos koji će se moći pratiti na stranici Hrvatskoga knjižničarskog društva na Facebooku.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organizira digitalnu kampanju pod nazivom „Knjižnice uvijek i svugdje!“ koja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do početka sljedećega Mjeseca hrvatske knjige.

„Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije“, poručuju iz Hrvatskoga knjižničarskog društva i pozivaju knjižnice, njihove korisnike i sve građane da podijele svoje iskustvo korištenja knjižnica te da se uključe u stvaranje novoga viđenja hrvatskih knjižnica.

Digitalnu priču u kojoj će predstaviti svoje viđenje hrvatskih knjižnica, svi zainteresirani mogu poslati preko mrežnoga obrasca Društva, a najoriginalnije priče bit će objavljene na zajedničkoj mrežnoj priči u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica 2022. godine.

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This