Zahvaljujući projektu “Čitanje na kotačima”, kojeg provodi Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u partnerstvu s Gradom Novim Marofom i Općinom Breznički Hum, a koji je prijavljen na Europski socijalni fond, knjige su postale dostupnije mještanima u izoliranijim dijelovima Novog Marofa i spomenute općine.

Projekt je stigao do samog kraja i u potpunosti je opravdao sva očekivanja, istaknuto je na završnoj konferenciji za novinare održanoj u srijedu u prostorima novomarofskog Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”. Prezentirane aktivnosti u sklopu provedbe projekta kao i detalje vezane uz podržane radionice, sudionicima na projektu kao i zainteresiranim građanima, iznijela je administratorica projekta Jasmina Bočkaj. Suradnicima na projektu tom su prilikom zahvalili ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof Lidija Zečević, predstavnik Općine Breznički Hum Ivica Mateković i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač.

Ravnateljica Gradske knjižnice i Čitaonice Novi Marof, Lidija Zečević, naglasila je kako se radi o projektu kojem je cilj promovirati čitalačke navike i omogućiti mještanima u prometno izoliranijim krajevima dostupnost knjige i upotpunjavanje njihovog slobodnog vremena. U sklopu projekta nabavljen je bibliokombi, na što je Zečević izuzetno ponosna.

-Nabavom bibliokombija to smo i uspjeli, jer nam kombi vozi kroz sva naselja grada Novog Marofa i općine Breznički Hum te je dostupan 30 sati tjedno na osam stajališta. Ono što nam je jako drago je da su se uključile i škole i vrtići. Oni su nam posebna zanimljiva populacija koju nastojimo izgraditi u čitalačku publiku, a u ostalim naseljima ima podosta zainteresiranih – pojasnila je Zečević te dodala kako će bibliokombi nastaviti voziti i dalje, a nastojat će se i dalje organizirati razne čitalačke aktivnosti koje će se provoditi u suradnji sa školama i vrtićima.

Novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač zadovoljan je činjenicom da su kroz projekt nabavljeni knjižnična građa te bibliokombi koji obilazi naselja i proširuje bazu čitača.

-Ono što je vrijedno je to da bibliokombi, i sve ono što je kroz projekt dobiveno, ostaje i dalje u funkciji same knjižnice. Ono što ćemo pokušati je to da se ovaj projekt nastavi i da sve ono što je zacrtano samim projektom ne prestane s njime, nego da se ta praksa čitanja na kotačima i dalje razvija. Bitno je da se dostupnost same knjižnice na ovaj način proširi na šire područje samog grada Novog Marofa i okolnih općina i gradova – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

Partner na projektu je i Općina Breznički Hum u čije je ime Ivica Mateković također izrazio zadovoljstvo rezultatima projekta.

-Najviše je interesa među djecom vrtićke i školske dobi, a ima i nešto starijeg stanovništva. Nadamo se da će biti još veći interes ljudi koji nemaju mogućnost odlaska do knjižnice, a htjeli bi koristiti uslugu knjižnice i čitati knjige. Projekt je za sada i više nego potvrdio svoju svrhu – zaključio je Mateković.

Projekt “Čitanje na kotačima“ sufinanciran je sredstvima Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Započeo je 16. rujna 2021. te završava 16. rujna 2023. godine, a tijekom provedbe odrađene su brojne aktivnosti za djecu i odrasle te je nabavljena pokretna knjižnica – bibliokombi koji dostavlja knjige udaljenim i teritorijalno izoliranim područjima na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 273.756,59 EUR, od čega su osigurana bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 232.693,10 EUR te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 41.063,49 EUR.

 

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This