Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof poziva vas na iskazivanje interesa za sudjelovanjem u radionicama koje će se provoditi u sklopu projekta “Čitanje na kotačima”.

Cilj projekta je povećanje dostupnosti knjiga i čitalačkih programa za osobe koje žive u izoliranim područjima Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Također, projektom se promoviraju čitalačke aktivnosti kao bitna stavka u osobnom razvoju pojedinca. Raznim promotivnim aktivnostima i radionicama potičemo društvenu integraciju i razmjenu iskustva unutar lokalnog stanovništva.

U nastavku je popis radionica koje će se provoditi.

 

Stranice sjećanja (Predviđen početak provođenja: najkasnije u drugoj polovici 2022. godine)

Trajanje: 64 radionica, 1h 30 min

Ciljna skupina: stariji od 54

Radionica je namijenjena korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe i umirovljenicima koji prebivaju na područjima Novog Marofa i okolice.

S korisnicima radionice provodit će se aktivnosti kolektivnog čitanja na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima. Literatura koja se odabire koristi se kao polazište za razgovore s korisnicima o njihovim osobnim pričama i sjećanjima, s naglaskom na ona koja vežu za neformalna i formalna mjesta u gradu ili općini. Želja je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu mapirat ćemo mjesta sjećanja i oformiti vizuru starijeg stanovništva na lokalitete oko njih pri čemu ćemo se koristiti književnom građom kao inspiracijom i sredstvom stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Sudionici će i, simulirajući formate čitane građe, uz pomoć voditelja radionice, pisati i vlastite memoare, misli, dnevnike o životnim iskustvima za koja žele da ostanu zapisana u povijesti.

Vesele stranice (predviđen početak provođenja: najkasnije u drugoj polovici 2022. godine)

Trajanje: 16 radionica, 1h 30 min

Ciljna skupina: osobe s posebnim potrebama

Radionica je osmišljena za provedbu u Udruzi “Sunce” u Novom Marofu koja se zbrinjava za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

Korisnicima radionice čitat će se priče i pjesme adaptirane u interaktivnu formu. Ritmičko-glazbenim i izvedbenim zadacima kroz koje će voditelj voditi sudionike, obogaćivat će se čitanje knjige i učiniti ga pristupačnim te zanimljivim polaznicima radionice. Voditelji će poticati sudionike na korištenje instrumenata, jednostavne rekvizite, vlastitog glasa i tijela, pokreta kako bi poput zvučne, žive i pokretne kulise popratili sadržaj koji im se čita te ga na taj način prisvojili kao svoj.

Čitanjem do zdravlja (predviđen početak provođenja: listopad 2022)

Trajanje: 20 radionica, 1h 30 min

Ciljna skupina: nezaposlene osobe

Ova radionica zamišljena je kao vrsta čitateljskog kluba, usmjerena na psihološke tematike rada na duševnom zdravlju. Predviđeno je čitanje knjiga iz područja psihologije i pisanje tekstova na temelju pročitanog.

Kreativno pisanje (predviđen početak provođenja: ožujak 2023)

Trajanje: 20 radionica, 1h 30 min

Ciljna skupina: nezaposlene osobe

Radionica za razvoj kreativnog pisanja: kako pisati priče i pjesme, kako izražavati svoje stanje. Izražavati se u formi poezije i proze. Radionica za buduće pisce.

 

Provodit će se i 3 jednodnevne radionice s ciljem podizanja javne svijesti o važnosti čitanja za osobni razvoj i društvenu integraciju:

Vršnjačka promocija knjige (trajanje 4 sata, usmjereno na djecu i mlade)

Ideja radionice je da učenici osnovne škole promoviraju svoje omiljene knjige. Svaki učenik odabere jednu knjigu koju u 3 minute predstavi na što kreativniji i inovativniji način, a u sljedeće 3 minute pročita naglas ulomak iz svoje knjige. U sklopu ove aktivnosti razvija se i potiče kreativnost, samostalnost i svladava se strah od javnog nastupa.

Istraži knjižnicu (trajanje 8 sati, usmjereno na mlade)

Kako bi korisnici imali što bolji uvid u to što knjižnica nudi i teme koje pokriva, kreirala bi se potraga s određenim pitanjima, a korisnici bi trebali pronaći gdje se nalazi tražena informacija (u kojoj vrsti enciklopedije, područje koje vrste knjiženosti, povijest likovne umjetnosti, sporta, dječje književnosti…). Cilj koji se želi postići je da se korisnici nauče služiti online alatima i pretraživanjem knjižničnog kataloga i naučiti kako se knjižna građa evidentira i slaže na police. Svaki od korisnika prezentirao bi svoju potragu.

Čitanje po zanimanjima (trajanje 4 sata, usmjereno na djecu)

Radionica je zamišljena kao interaktivni rad s malom djecom. Grupno se čita slikovnica sa određenim zanimanjima (policajac, vatrogasac, liječnik, veterinar, zubar, vozač, cvjećar, gradonačelnik, pjevač…) te se dođe i osobno predstaviti netko tko radi u tome području. Na taj način se djeci dočaravaju zanimanja kojima se odrasli bave, a ujedno i potiče čitalački razvoj.

 

Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u sljedećim radionicama, svakako nam se obratite i ostavite svoje kontakt podatke, kako bi vas pravovremeno informirali o početku provođenja. Prijaviti se možete na e-mail adresu citanjenakotacima@gmail.com  ili osobno u knjižnici.

 

Također je u tijeku istraživanje čitateljskih navika i interesa na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum. Anketu možete dobiti u knjižnici u fizičkom obliku ili joj pristupite putem sljedeće poveznice:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBlDLIpw_P6PuxWZ-kgGdyp5w0IVR1gj-tC8y3blr6rc0MtQ/viewform

 

Detaljne informacije o projektu možete naći na sljedećoj poveznici: https://www.gknm.hr/nasi-programi/citanje-na-kotacima/

 

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Za više o EU fondovima doznajte na www.esf.hr  i  strukturnifondovi.hr

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This