Provedite s nama Noć knjige i pridružite nam se u utorak 23. travnja u 19 sati na nezaboravnom putovanju s Borisom Rukavinom!

Očekuje vas večer ispunjena pričama i avanturama s nevjerojatnih destinacija diljem svijeta. Ksenija i Boris Rukavina iz Remeta već četiri desetljeća voze se motociklom, proputovali su sve zemlje od juga Maroka i Portugala do Vladivostoka, od Islanda i krajnjeg sjevera Europe do Omana, prošli više od 6000 kilometara Kinom, a sad predstavljaju svoje putovanje Bliskim istokom koje su proputovali od rujna do studenog 2023. godine. Boris Rukavina je autor nekoliko knjiga, s naglaskom na putopise o njegovim motociklističkim avanturama.

Putopisi: Island – Himalaja u pet moto priča (2023.): Opisuje pet putovanja motorom kroz 23 zemlje, od Islanda do Himalaje, od 2019. do 2022. godine.
Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka (2019.): Detaljno prikazuje 34.000 kilometara pređenih u 100 dana kroz Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu i Mongoliju.
Euroazijske priče i jedna afrička (2017.): Obuhvaća vožnju od gotovo 100.000 km, uglavnom Europom i Azijom, ali i sjevernom Afrikom (Maroko).
Ostale knjige: Putovati motorom: Jedinstveni priručnik za sigurnu vožnju motorom, s praktičnim savjetima i filozofskim razmišljanjima stečenim kroz dugogodišnje iskustvo.

Predavanje će se održati povodom 13. manifestacije Noći knjige, koja se priređuje povodom Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja tema pod nazivom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći. Zaštitno lice Noći knjige je knjigosaur Gjuro Nachitanovicz.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Tom prigodom UNESCO, u suradnji s međunarodnim organizacijama koje predstavljaju tri glavna sektora knjižne industrije – izdavače, knjižare i knjižnice, odabire jedan grad kao svjetsku prijestolnicu knjige. Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.

 

 

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This