Ukupno 64 radionice „Stranice sjećanja“ provodit će se u Domu za starije i nemoćne osobe „Dragica” u Možđencu i u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu, a namijenjene su osobama starijim od 54 godine, ali i drugim zainteresiranima. Radionice predstavljaju praktični dio provedbe projekta „Čitanje na kotačima” što ga Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof provodi u suradnji s partnerima Gradom Novi Marof i Općinom Breznički Hum i provode se s ciljem temeljitoga obnavljanja čitateljske publike svoga područja. Planira se provedba dviju ili triju radionica tjedno, ukupnoga trajanja od po sat vremena, u Domu za starije i nemoćne osobe „Dragica” te jedna do dvije radionice tjedno u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”. Tako će se s korisnicima radionice provoditi aktivnosti kolektivnog čitanja na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima, a literatura koja se odabire koristi se kao polazište za razgovore s korisnicima o njihovim osobnim pričama i sjećanjima, s naglaskom na ona koja se vežu za neformalna i formalna mjesta u gradu ili općini.

 

Želja je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu će se mapirati mjesta sjećanja i oformiti vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu će se koristiti književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Uz to će sudionici, simulirajući formate čitane građe uz pomoć voditelja radionice, pisati vlastite memoare, misli i dnevnike o životnim iskustvima za koja žele da ostanu zapisana u povijesti.

 

Svi zainteresirani za sudjelovanje u radionicama mogu se prijaviti u novomarofskoj knjižnici osobno ili pozivom na broj 042 611-234, gdje ujedno mogu dobiti sve potrebne informacije o održavanju istih.

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This