Čitanje na kotačima naziv je projekta koji novomarofska knjižnica i čitaonica provodi na području Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, a uključuje čitav niz događanja koja za cilj imaju promoviranje čitanja i povećanje čitalačke publike među žiteljima regije. Stoga su s radom ovih dana započele radionice zvučnoga naziva „Stranice sjećanja” koje će u dolazećim mjesecima biti organizirane u Domu za starije i nemoćne osobe „Dragica” u marofskom naselju Možđenec te u prostorima knjižnice.

Dom za starije i nemoćne u Možđencu brine o dvadesetak osoba starosti od 70 do 93 godine – navodi voditeljica doma Danijela Treska, i napominje kako je ovo prvi put da korisnici njihovog doma sudjeluju u ovakvoj aktivnosti.

U projekt je uključen tim dramskih umjetnika i pedagoga koji će upotrijebiti iskustvo stečeno u provedbi edukativnih radionica, radio drama, TV emisija, sinkronizacija i raznih promotivnih programa. Za provođenje aktivnoga dijela prve radionice „Stranica sjećanja” organizatori projekta angažirali su članove umjetničke organizacije „Točka na I“ koji su za prvi susret s knjigom polaznicima radionica pripremili hrvatske klasike poput Krleže, Ujevića i Dobriše Cesarića, a aktivnosti su usmjerene ka unapređenju čitalačke aktivnosti i kompetencije među starijim stanovništvom.

Projekt će ukupno obuhvatiti 64 radionice s ciljnom skupinom osoba iznad 54 godine starosti, a sudjelovanjem u radionicama provodit će se kolektivno čitanje na glas s popratnim interaktivnim i izvedbenim zadacima, što će pridonijeti njihovoj društvenoj integraciji, osobnom razvoju, samopouzdanju i osjećaju pripadnosti zajednici. Kroz radionicu će se mapirati mjesta sjećanja i oformiti vizura starijeg stanovništva na lokalitete oko njih, pri čemu će se koristiti književna građa kao inspiracija i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Uz to će sudionici, simulirajući formate čitane građe uz pomoć voditelja radionice, pisati vlastite memoare, misli i dnevnike o životnim iskustvima za koja žele da ostanu zapisana u povijesti.

Radionice će polaznicima omogućiti prije svega druženje i razgovor jedne s drugima i pružiti im mogućnost da njihova lijepa sjećanja ostanu zapisana. Želi im se pružiti mogućnost da pričaju o svojim proživljenim iskustvima i pokazati im da su i dalje vrijedni društvu – navodi Lidija Zečević, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

 

 

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This