Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof završila je s provođenjem radionica „Stranice sjećanja“ u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“. U utorak, 18. travnja održana je posljednja radionica u Domu za starije i nemoćne „Dragica“ u Možđencu.

Kako se ciklus radionica provodio u dvije grupe, na posljednjem susretu su se svi sudionici zajedno okupili te upoznali. Daljnje druženje obuhvaćalo je prepričavanje dojmova s radionica te čitanje pjesama i priča koje su napisale polaznice iz druge grupe.

Da podsjetimo, radionice Stranice sjećanja provodile su se u dvije grupe. Prvu grupu čine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe „Dragica” u Možđencu. Radi se o starijim ljudima kojima je otežana pokretljivost i pristup knjizi te često pate od socijalne isključenosti. Putem ovih radionica korisnicima je dana prilika da se druže s vanjskim suradnicima koji su dolazili 3 puta tjedno i pričali priče uz pomoć kojih su se korisnici prisjetili svojih lijepih životnih trenutaka.

Drugu grupu čine umirovljenici s područja Grada Novog Marofa, Općine Breznički Hum te okolnih mjesta. Radi se o naprednijoj grupi koja je pisala pjesme i priče protkane vlastitim životnim uspomenama. Na svakome susretu polaznici su čitali svoju pjesmu ili priču te zajedno o tome razgovarali.

Cilj ovih radionica bio je čitanjem potaknuti korisnike da i sami posegnu za svojim pričama te odgovarati temama iz literature s kojima se oni mogu poistovjetiti i koje ističu relevantnost njihovih iskustava. Kroz radionicu su mapirana mjesta sjećanja koristeći književnu građu kao inspiraciju i sredstvo stvaranja povjerenja te sigurnog mjesta za dijeljenje i komunikaciju. Radionice su se provodile od 6. prosinca 2022.  do 18. travnja 2023. godine.

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof zahvaljuje svim polaznicima i suradnicima koji su svojim radom omogućili održavanje ovih radionica i time doprinijeli kvaliteti života starijih sumještana.

Nove aktualnosti

Pin It on Pinterest

Share This